U okolici Trsta - Palmanova

Vjerujem da je mnogima Palmanova sinonim za šoping tako je bilo i meni godinama, dok jedan vikend nismo odlučili osim šopinga ,,obaviti'' i razgled grada. Naime, Palmanova je grad specifičnog tlocrta koji se nalazi na UNESCO-voj listi kulturne baštine od 2017. (klikom na lik možete vidjeti kako grad izgleda iz zraka).

Tlocrt grada s popisom ulica
Palmanova je grad u regiji Friuli - Venezia - Julia, a veći gradovi u okolici su Udine, Gorizia iTrst, koji je projektiran i izgrađen u 16. stoljeću u vojne svrhe. Ovu vojnu utvrdu u obliku zvijezde s 9 krakova odlučili su sagraditi Mlečani kako bi se obranili od Turaka. Na sjecištu krakova nalaze se bastioni, a cijeli grad je okružen obrambenim jarkom. Taj dio grada izvan obrambenih zidina uređen je kao povijesni park bastiona za šetnje stazama različitih duljina (4 km, 4,3km i 6,3 km) te sa stazom za vožnju bicikla duljine 12km.
Ulazna vrata Aquileia (prema smjeru grada Aquileia), izgrađena su kao prva ulazna vrata u grad 1598., obložena su istarskim kamenom te su najelegantnije ukrašena jer su bila glavni ulaz u grad.
PORTA AQUILEIA 
Prošetali smo stazama povijesnog parka bastiona okruženi fortifikacijskim zidinama,  jarcima...





VENECIJANSKI AKVADUKT I PORTA UDINE
PORTA CIVIDALE
Prošetali smo i po gradu. 
PIAZZA GRANDE
DUOMO DI PALMANOVA - katedrala iz 17. st. 
LOGGIA DEI MERCANTI
Vojni duh se još osjeća pa se i danas u gradu nalazi vojarna. 

Primjedbe