Zapečeni njoki sa sirom i kozicama

Već duže vrijeme želim podijeliti ovaj recept, ali nikako da fotografiram ovo jelo. Slično smo jelo jeli u jednom restoranu pa otuda ideja. Nama je ovo omiljeno jelo s kozicama.

Sastojci za njoke (oko 950g): 500g krumpira, 1 jaje, 100g krem sira (Abc, Vivis), 300g brašna, prstohvat soli.

Priprema:
1. Krumpir staviti kuhati u ljusci, kada je krumpir gotov, provjerite vilicom, ohladiti ga i oljuštiti.
2. Gnječilicom protisnuti skuhani krumpir.
3. Protisnutom krumpiru dodati jedno razmućeno jaje i krem sir. Sve pomiješati u jednoličnu smjesu pa dodati brašno. Ovisno koliko su krumpiri upili vode možda će trebati manje, odnosno više brašna pa dodavajte brašno postepeno dok smjesa ne postane kompaktna. Moji su se krumpiri nisu upili previše vode pa je 300g brašna bilo taman.
4. Kada je smjesa kompaktna i ne lijepi se, uzeti dio tijesta i valjati ga u prutić te rezati njoke. Da bi njoki bili ,,ljepši'' možete ih pritisnuti vilicom. Vilicom pritisnete onaj dio gdje je rez.
5. Njoki se kuhaju u slanoj vodi i gotovi su kad s dna isplivaju na vrh.
6. Njoki su jako prikladni za zamrzavanje pa ih posložite na tacnu i stavite u zamrzivač na par sati ili jedan dan. Poskidate njoke s tacne i stavite u vrećicu za zamrzavanje. Osobno većinom radim veću količinu pa jedan dio zamrznem.

Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju.

Sastojci za umak s kozicama (za oko 950g njoki): 300g većih svježih kozica u ljusci, 700ml vode, 2 žlice brašna, sol, papar, 3 režnja češnjaka, par listova peršina, maslinovo ulje.
Ostalo: 150g mladog kravljeg sira (ili gouda, tilzit itd.).

Priprema:
1. Kozicama odstraniti glave i ljuske. Glave i ljuske kuhati u 700ml vode nekih 30 min. - 1 h. Ovisno koliko imate vremena. Odvojiti temeljac od glava i ljuski.
2. Češnjak i peršin sitno nasjeckati. Na maslinovu ulju popržiti češnjak pa dodati peršin.
3. Kozice nasjeckati na kockice i popržiti da dobiju boju.
4. Dodati dvije žlice brašna i pržiti dok ne požuti. Uliti najprije 200ml temeljca i čekati da se umak zgusne. Dodavati još temeljca do željene gustoće umaka.
5. Skuhane njoke dodati u umak s kozicama.
6. Izliti njoke s umakom u vatrostalnu posudu za pečenje i zapeći u pećnici na 200° stupnjeva dok se sir ne rastopi i dobije boju - oko 15-20 minuta.

Ps. Njoke možete poslužiti i samo s umakom bez da ih zapečete sa sirom u pećnici.

Primjedbe