Povitica ili štrukolo

Povitica ili kako ga još moja mama zove štrukolo jedan od tradicionalnih blagdanskih kolača koji se priprema u Istri. Ovog sam ga Božića odlučila prvi put sama raditi pa dijelim s vama recept. 
Sastojci za tijesto: 500g brašna, 2 jaja, 5 žlica šećera, 5 žlica maslaca, 2 čepa ruma, korica limuna, 20g svježeg kvasca, 4 žlice toplog mlijeka, 1 vanilin šećer.
Sastojci za nadjev: 600g oraha, 125g maslaca, 4 žlice čokolade u prahu, 250g šećera, 2 čepa ruma, korica limuna, 2dcl mlijeka.
Za premazivanje: 1 razmućeno jaje.
Priprema:
1. Kvasac otopiti u toplom mlijeku i ostaviti da se diže.
2. Prosijati brašno te dodati razmućena jaja, šećer pomiješan s vanilin šećerom, naribanu koricu limuna, maslac, rum te otopljeni kvasac. Umijesiti tijesto i ostaviti da se diže na toplom dok se ne udvostruči.
3. Dok se tijesto diže pripremiti nadjev. Samljeti orahe i rastopiti maslac. Zagrijati mlijeko i u toplom mlijeku otopiti šećer. Pomiješati zajedno orahe, rastopljeni maslac, rastopljeni šećer u mlijeku, čokoladu, rum i naribanu koricu limuna.
4. Tijesto podijeliti na 4 dijela i svaki razvaljati te namazati nadjevom. Zarolati i poslagati na pleh. Ostaviti da se diže još pola sata.
5. Prije pečenja namazati razmućenim jajem i probosti vilicom.

6. Peći u pećnici na 180 stupnjeva 35-40 minuta. 

Primjedbe

  1. Izgleda fino i sočno. Sviđa mi se ovaj naziv štrukolo, obožavam naše tradicionalne kolače

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar