Smiješko u Budimpešti 1

Prvi sam put u Budimpešti bila ujesen 2010. godine s prijateljicom i tada smo putovale vlakom. Kao što sam u prošlom postu napisala, na putovanje autom odlučili smo se iz praktičnih razloga i zbog bebe.
Krenuli smo oko 8 i pol ujutro i uz zaustavljanja stigli malo prije 15 sati. Prema Google Mapsu od nas do Budimpešte ima 563km i treba oko 5h i 29 minuta. Na cesti nije bilo previše prometno jer smo na put krenuli u utorak. Mađarska ima vinjetu koju možete kupiti na Inim benzinskim postajama i dođe 78kn i za taj novac možete koristiti mađarske autoceste tjedan dana koliko želite. To je poprilično isplativo, ako vam kažem da smo na cestarinu u Hrvatskoj potrošili 258kn s time da za tunel Učku imamo ENC pa imamo 50% popusta: tunel Učka (u oba smjera) dođe 60kn, Grobnik-Lučko (u oba smjera) - 140kn i Lučko - Goričan (u oba smjera) - 88kn. Znači po Mađarskoj se tjedan dana voziš koliko hoćeš za 78kn, a kod nas napraviš jedan đir Grobnik - Zagreb za 70kn. Strašno!
Hotel koji smo odabrali je bio ok za novac koji smo platili s obzirom da nismo morali dodatno platiti parking i doručak je bio uključen - Garden Hotel.
Mađari iako su Europskoj uniji i dalje imaju svoju valutu - forintu, ali se može platiti i u eurima, samo što će vam naplatiti po nepovoljnijem tečaju, odnosno uzet će si proviziju kao i u mjenjačnicama. Mi smo većinom plaćali s karticom jer nam je bilo najpraktičnije.
Od hotela do centra grada vozili smo se metroom koji je prilično povoljan, može se kupiti 1 karta, 10 karata, jednodnevna karta itd.
Da bismo obišli sve znamenitosti, a što manje hodali odlučili smo se za kupnju karata za turistički autobus Hop on - Hop off. To smo prvi put ''otkrili'' na medenom mjesecu na Malti i pokazalo se super ,,investicijom'' i u Budimpešti jer se autobus zaustavlja kod svake važne znamenitosti pa ne morate puno hodati i gledati po karti što nam je olakšalo razgledavanje grada s malom bebom. Dvodnevna karta za dvije osobe s korištenjem dvije autobusne linije (koje voze po različitim trasama), dva izleta brodom po Dunavu, besplatna razglednica u njihovoj trgovini, knjižica s bonovima (besplatno pivo, gulaš, komad pizze i razni popusti u odabranim restoranima) te vodič (jer dobijete slušalice i onda slušate o svakoj znamenitosti kraj koje prolazite) dođu oko 46€.
Prvi dan smo lagano prošetali po gradu i otišli na večeru. I restoran koji smo odabrali pokazao se kao pun pogodak tako da smo još dva puta tamo jeli.
Šetnja kroz fotografije:
Voromarty trg s kipom poznatog pjesnika Mihalya Voromartyja
Elizabetin trg s fontanom Danubius
Tu se nalazi mnoštvo štandova s raznim tradicionalnim proizvodima. 

I za kraj, hranaaa....na niti jednom putovanju nismo jeli toliko tradicionalne hrane, toliko kolača i tako povoljno. U blizini Elizabetina trga u smjeru čuvene sinagoge u jednoj uličici - Dob utca - pronašli smo super restoran Drum Cafe
Jeli smo kremastu piletinu s pikantnom paprikom i tjesteninom i čokoladni mousse kolač August - to je bio i menu za 7,3 €. Fotografije nisu baš jer je već bio mrak. 

Primjedbe