Preskoči na glavni sadržaj

Šetnja Bolognom


Neko sam vrijeme pauzirala od bloga, kuhanja i svega jer  su mi pripreme za vjenčanje oduzimale previše vremena. Vraćam se s nekoliko putopisa s medenog mjeseca.
Kako mi moj posao ,,nije dopuštao'' duži godišnji odmor nakon vjenčanja, morali smo odustati od egzotičnih i udaljenih destinaciju. Odabrali smo najbližu i u tom trenu najdostupniju ,,egzotičnu'' destinaciju - Maltu. Umjesto nama najbližeg aerodroma u Trevisu (Venecija), odabrali smo aerodrom u Bologni jer su nam letovi s tog aerodroma omogućavali duži boravak  na Malti. Kao i uvijek dosad letjeli smo s Ryanairom zbog jeftinih karata.
Iz središnje Istre do Bologne potrebna su otprilike 4 i pol sata vožnje. U blizini aerodroma odabrali smo pristupačan i lijep hotelčić http://www.hotel-brianza.it/index.php?lang=it koji smo rezervirali preko Bookinga.
Bologna je glavni grad regije Emilia-Romagna i poznata je po tome što je ovdje osnovano prvo sveučilište. Ukoliko se u grad ide automobilom treba pripaziti koliko ćete se približiti samom centru grada jer je zabranjeno automobilom ući u strogi centar i naplaćuju se kazne. Mi smo parkirali u blizini glavnog željezničkog kolodvora odakle smo krenuli u laganu šetnju Bolognom:
vrata Galliera

stepenište Pincio della Montagnola koji vodi do vrtova Montagnola



poznati tornjevi


najpoznatiji trg je Piazza Maggiore


na trgu se nalazi više palača:
Palazzo Re Enzo



Palazzo del Podestà



Palazzo dei Banchi



bazilika sv. Petronija




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)


Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…