Preskoči na glavni sadržaj

Marelice - marmelada i kompot/Apricots - marmalade and compote

For Recipe in English go down 
Još prije tjedan dana radila sam marmeladu i kompot od marelica, ali nikako da sjednem, otipkam sve i uredim fotografije. Danas sam odlučila da je krajnje vrijeme, ne samo zato jer će završiti sezona marelica, već i zato jer ću pogubiti sve papiriće na koje sam pisala mjere, a već sam pogubila jedan. Ne znam kako vi, ali ja si recepte bilježim na papiriće pa izmjene na druge papiriće pa mi je puna kuća papirića i naravno da svako toliko neki pogubim ili završi u kanti za smeće. Tako se i ovaj put dogodilo, nedostaje mi jedan od papirića na koje sam bilježila recept za kompot. Kako nemam baš više marelica za kompot, donosim vam djelomičan.
Marmelada od marelica 
Marmeladu od marelica sam radila na isti način kao marmelada od jagoda
Sastojci: 
x 1kg očišćenih marelica 
x 1 vanilin šećer 
x par kapljica soka od limuna 
x 800g šećera. 
Priprema: 
1. Marelice oprati, odstraniti im kožicu i košticu i dobro usitniti.
2. Usitnjene marelice pomiješati s limunovim sokom i vanilin šećerom i ostaviti sat vremena. 
3. Nakon sat vremena mješavini dodati džemfix ili želin pomiješan s 2 žlice šećera. Staviti kuhati i neprestano miješati. 
4. Čim zakuha dodati preostali šećer i kuhati dok se ne počne zgušnjavati. Marmeladu uliti u prethodno zagrijane staklenke.
Kompot od marelica 
Ovaj recept donosim djelomičan. Djelomičan iz dva razloga – nisam sigurna jesam li stavila 2 ili 3 kile marelica (taj sam papirić izgubila), a i ostalo mi je malo vode s kojom sam ukuhavala marelice. Nisam stigla skuhati još kompota pa da napravim točne omjere. 
Sastojci: 
x 1l vode
x 300g šećera 
x 2-3kg očišćenih marelica. 
Priprema: 
1. U vodi skuhati šećer i ostaviti da se ohladi. Pripremiti staklenke koje isto moraju biti hladne. 
2. Očistiti marelice od kožica i koštica. 
3. Očišćene marelice slagati u staklenke pa dolijevati vodu skoro do vrha. Zatvoriti staklenke pa omotane u krpe staviti u lonac. Staklenke se ne smiju dodirivati, moraju biti odvojene krpama. Doliti vodu u lonac i staviti kuhati. 
4. Kada zakuha, smanjiti vatru i kuhati još 20 minuta. 
5. Staklenke ostaviti omotane krpama i u loncu dok se sve u potpunosti ne ohladi. 
Recipe in English 
Apricot marmalade 

Ingredients:
x 1kg cleaned apricots
x 1 vanilla sugar
x few drops of lemon juice
x 800g sugar.

Preparation:
1. Wash Apricots, remove seeds and skin and chop well.
2. Chopped apricots mixed with lemon juice and vanilla sugar and leave it.
3. After an hour add the mixture of gelfix with 2 tablespoons sugar. Put to cook and constantly mix.
4. Once boiling add the remaining sugar and cook until it begins to thicken. Pour the jelly into a preheated jars.
Compote of apricots
This recipe is partial, because I lost a paper with measures. 

Ingredients:
x 1l of water
x 300g sugar
x 2-3kg cleaned apricots.


Preparation:
1. In the water boil the sugar and leave to cool. Prepare jars, which also must be cold.
2. Wash Apricots, remove seeds and skin. 
3. Cleaned apricots stack in jars and refill with cold sweetened water almost to top. Close the jars and wrapped in a rag put into the pot. Jars should not be touched, they must be separate with rags. Pour water into the pot and put to boil.
4. When boils, reduce heat and cook another 20 minutes.
5. Leave jars wrapped in rags in the pot until everything is completely cooled.


Primjedbe

  1. Ti si se stvarno dobro pripremila za zimu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim marelice pa mi se sviđa i kompot i marmelada. I fotke su super. I imam darivanje na blogu..

    OdgovoriIzbriši
  3. marelica mi je omiljeno voće, volim kompot od marelica, ali i marmeladu
    slike su ti baš prekrasne

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)


Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…